Waarom veranderingen lastig zijn

Waarom zijn veranderingen zo lastig? En hoe kun je er het beste mee omgaan? Belangrijke vragen die spelen bij een afdeling die aan het begin staat van een jaar vol veranderingen. In een workshop gingen we op zoek naar de antwoorden.

Als je omgeving verandert dan verander je zelf ook. Andersom geldt hetzelfde, een verandering in jezelf leidt tot een verandering in je omgeving.
En daarom zijn reorganisaties of andere veranderingen vaak zo lastig. Door deze momenten word je zelf gedwongen om ook te veranderen. Het pad naar een resultaatgerichtere organisatie leidt tot de urgentie om zelf ook meer te letten op je resultaten. Zelfs al leverde je altijd al op tijd en goed, je moet er nu op gaan letten. En als dat niet iets is wat je van nature doet of leuk vindt, roept dat irritatie en weerstand op. 

Een tip om de veranderaars, de verandering én je eigen reactie een beetje te helpen: benoem wat er lastig is (of onterecht, stom, onmogelijk en zinloos). Komt je manager je inderdaad vragen hoe het met je resultaten staat en voel je jezelf ontploffen, probeer dan na te gaan waar het aan ligt. Wil je niet op je resultaten worden beoordeeld omdat die erg afhankelijk zijn van anderen? Of zijn je resultaten erg onregelmatig en ben je dus onzeker of ze je inzet nog wel zullen zien? Misschien heeft het niet eens met de resultaten te maken en voel je je door deze vraag vooral beperkt in je vrijheid. Of heb je moeite met de geloofwaardigheid van je manager, omdat je weet dat hij zelf ook niet zoveel waarde hecht aan de (korte termijn) resultaten? Benoem het!

Door het uit te spreken (in plaats van boos achter je bureau te gaan zitten, wat overigens zo nu en dan best even mag) neem je zowel jezelf als je manager en de verandering serieus. En, belangrijkste, je vergroot de kans dat je je er zelf prettiger bij gaat voelen. Misschien kun je bij nieuwe resultaatmetingen afspreken dat die ook rekening houden met je inzet of de invloed van anderen. Misschien kun je er andere vrijheden voor terug krijgen. Of je helpt je manager door samen een stapje hogerop op zoek te gaan naar de achterliggende gedachte van de resultaatgerichtheid. 

De positieve mogelijkheden die deze uitleg biedt: 
* je kunt zelf net zoveel aan je eigen omgeving doen. Wat je zelf doet (bijvoorbeeld openheid, begrip of enthousiasme) krijg je terug!
* de positieve veranderingen in je omgeving zullen ook voor een positieve verandering in jou zorgen. Een beter planningssysteem bijvoorbeeld, levert je meer rust op. 

Mijn conclusie: het ligt niet aan jou. Er is niets mis. Je past alleen even niet meer zo goed in je nieuwe omgeving. En je hebt zelf de keuze om mee te veranderen. Succes!

ShareThis